MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

MarIMozI-LIvaFIlm-kYVETítés

2016. február 28., vasárnap

A Lovasíjász szombat délután 16:15-től


Nem volt egyszerű időpontot és mozit találni, hogy megnézzük a 2013 óta hungarikumnak számító, Kassai Lajos által fémjelzett életvitelt-életérzést-sportot-kultúrát bemutató filmet.




De talán ez a nézők próbatétele?! Ha fontos nekik, hogy megnézzék, akkor a világ végére is elmennek és feláldozzák a szombat délutáni szundikálást egy jó moziért. 
Velem is hasonlóan történt, mondjuk nem kellett a világvégére mennem, csak Budáról a Művész moziba. Azt gondolom, hogy megérte. A film után tapsolt a közönség, ilyet 40 éve, a Balczó Andrásról szóló Küldetés című film vetítése után tapasztaltam először és azóta nem.

A tanítás

Kassai Lajosról úgy tíz éve, a A lét lámpásai című könyvben olvastam először. Gubcsi Anikó interjúkötetében Dicsőfi Endre orvos, tanító, Baróti Viktor és Anikó férje, Gubcsi Lajos beszélgetett vele egy ebéd mellett Kaposmérőn.




A Lovasíjász filmben pedig megláthattam, amit eddig elképzelni tudtam csak Kassai Lajos világáról, s arról, hogy honnan hová lehet eljutni, ha az ember a Isten által rendelt utat járja, amely nem mentes kudarcoktól és tévedésektől sem. Sőt az emberi gyengeségek felismerése és tudatosítása segíthet hozzá bárkit a továbblépésre, ez derül ki a tanítványokkal folytatott tábortűz melletti esti beszélgetésekből. Gyerektáborok vissza-visszatérő részvevői mondják el jó és rossz tulajdonságaikat egymásnak, s Kassai Lajos jó tanítómesterként reagál az elbizakodott és a magát csak rosszként lefestő kiskamasz önjellemzésére. 



A film igen látványos helyszíneken mutatja meg a "Lovasíjász-franchise" létrejöttét és elterjedését a világban. Párhuzamosan kivetített képsorok Kaposmérőről és egy kanadai indiánrezervátumból. Hogy a gyakorlatsorokból egy mozzanat, s a jellemfejlődésből egy lépcsőfok sem maradhat ki. Hogy bármily eltökélt és elköteleződött egy lovasíjász, lehetnek mélypontok, hibák is becsúszhatnak, ha  nem eléggé felkészült a tanítvány. De mindezek kellő önismerettel és gyakorlással kijavíthatók.


A hagyománytisztelet

Kassai Lajos elköteleződött magyarságunk kultúrájának kutatása és őrzése mellett. A filmben az ő révén ismerhetjük meg egy a kínai határ mentén létrejött hun települést, amit Fehérvárnak hívnak magyarra fordítva. 
Különösen jó gondolat is megfogalmazódik a kínai hun múzeum feliratát elemezve, hogy a magyar, nem egy rassz, hanem egyfajta kultúra, különböző ősi néptörzsek közös hagyománya.

A lovasíjász bemutatók és versenyek pedig  leginkább a mai ifjúságnak szólnak, akiknek minden érzékszervére kell hatni, ha el szeretnénk juttatni hozzájuk az igazi üzenetet. 



Nagyon szép filmes megoldással fejeződik be a film. 
A tanítómester magányos futását látjuk a szakadó hóesésben, hegyen-völgyön, árkon-bokron keresztül, majd feltűnik egy fiatal tanítványokból álló kis raj, akik egyforma ritmusban futnak mögötte. Ekkor a mester megáll és hagyja, hogy beérjék és megelőzzék a fiatalok és visszafordulva mélyen a mozi nézők szemébe néz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése